Sigara ve Banka Komisyon Oranları Devletin Zirvesine Aktarıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve oda temsilcileri ile bir araya geldi. Cevdet Yılmaz, OVP hazırlıkları kapsamında TESK’in önerilerini dinlediklerini açıkladı. Görüşmede Palandöken, 28 maddelik talep listesini Yılmaz’a sundu. Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın’da, özellikle bakkal ve market esnafının sigaranın perakende satış kar oranında yaşadığı düşüş ve pos cihazlarındaki yüksek komisyon kesintileriyle ilgili noktalara dikkat çekti.

Esnafların yaşadığı birçok sıkıntı devletin zirvesine aktarıldı. Palandöken, 28 maddelik bir dosyayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a sundu.

Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın’da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e teşekkür etti. Özellikle kendi meslek grubunda yaşanan sigara perakende satış oranı düşüşü ve pos cihazı yüksek komisyon sorunlarının altını çizen Sinan Aydın, ‘Perakende Ticaret Yasası Yeniden Düzenlenmeli’ dedi.

Başkan Sinan Aydın konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “AVM’ler, zincir mağazalar ve büyük mağazalar ülkemizde faaliyet gösteren birçok esnaf ve sanatkâr meslek dalını olumsuz etkilemekte, yarattıkları haksız rekabet ortamı nedeniyle esnaf ve sanatkâr işyerlerinin kapanmasına neden olmaktadır. Bu sorunların giderilmesi amacıyla 2015 yılında çıkarılan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun beklentileri tam olarak karşılamamaktadır. Bu bağlamda; Konfederasyonumuzca bu Kanunun yeniden ele alınmasının gerektiği değerlendirilmektedir.

ESNAF VE SANATKAR OLMA HADLERİ YÜKSELTİLMELİ

Esnaf ve Sanatkar olma hadleri, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu dayanak alınarak hazırlanan Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu Kararını uygun bulan 2007/12362 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 21.07.2007 tarih ve 26589 saylı Resmi gazete de yayımlanmıştır. Buna göre, söz konusu karardaki atıf kapsamında esnaf ve sanatkar sayılma hadleri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısı, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamıdır. Bu hadler Hazine ve Maliye Bakanlığının çıkardığı tebliğler ile her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda, 2024 yılı esnaf ve sanatkar hadleri aşağıdaki gibidir.

Yıllık Alım Tutarı: 1400.000,00 TL./2 =700.000 x 6 = 4.200.000,00 TL.

Yıllık Satış Tutarı: 2.000.000,00TL./2 = 1.000.000 x 6 = 6.000.000,00 TL.

Bu hadler günümüz koşullarında çok düşük kalmakta olup, 2007 yılında kabul edilen “Esnaf ve Sanatkar İle Tacir ve Sanayicinin Ayrılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Karının” Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemine göre göre yeniden düzenlenerek revize edilmesi gerekmektedir.

– DEFTER TUTMA HADLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ

Tütün ve tütün mamulleri, çay ve şeker gibi fiyatı yüksek ancak kâr oranı düşük ürünleri satan basit usuldeki esnafımızın, basit usulden yararlanabilmeleri için özel bir düzenleme ile basit usulün özel şartlarında yazılı tutarlar, bu ürünler için 3 katı oranında uygulanmaktadır. Diğer taraftan, aynı sorun defter tutma hadleri için de geçerlidir. Yukarıda sayılan ürünler, özellikle bakkal, bayi, büfe gibi meslek kollarında faaliyette bulunan esnafımızın satışlarında önemli bir pay tutmaktadır. Bu meslek kollarındaki üyelerimiz, kâr oranı emsallerine göre çok düşük olan bu ürünlerin satışından dolayı bilanço usulüne göre defter tutmak zorunda kalmakta, ancak net kazançları basit usule tabi olan üyelerimizinkinin dahi altında kalabilmektedir. Bununla beraber, son yıllarda özellikle tütün ve tütün mamullerinin vergilerindeki ve fiyatlarındaki artış, yeniden değerleme oranının çok üstünde olduğu için bu ürünlerin satış fiyatları, defter tutma hadlerinden çok daha fazla artmıştır. Bu nedenle, defter tutma hadlerinde, tıpkı basit usul uygulamasında olduğu gibi kâr oranı emsallerine göre düşük olan ürünler için ayrı bir hesaplama yöntemi getirilmeli ve defter tutma hadleri yükseltilmelidir.

– BAĞ-KUR İLE SSK PRİM GÜN SAYISI EŞİTLENMELİ.

Bilindiği üzere; sosyal güvenlik reformu ile prim ödeme gün sayısı, 4a’lı sigortalılar için 7.200, 4b’li ve 4c’li sigortalılar için 9.000 gün olarak belirlenmiştir. Bu sigortalılar içinde 4c’li sigortalılar iş güvencesi en yüksek olan sigortalılardır ve 9000 günlük prim ödeme gün sayısı onlar açısından normal görülmektedir. Çalışma güvencesi ve ihtimali en düşük olan dahizmet akdine tabi olarak çalışan 4a’lılar için öngörülen 7.200 prim günü ise makul düzeydedir. 4b’liler ise muhtarlar, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımsal faaliyette bulunanlardan oluşmakta olup, bu kapsamında çalışanların iş güvencesinin devlet memurları ile bir olduğunu düşünmek mümkün değildir. Ayrıca, 4a’lı sigortalıların sigorta primleri işverenleri tarafından yatırılmakta iken 4b’lilerin sigorta primleri kendileri tarafından yatırılmaktadır. Öte yandan, bir işyerinin 25 yıl kesintisiz faaliyet göstermesi hayatın olağan akışına da uygun değildir. Türkiye’de esnaf ve sanatkârların faaliyet sürelerinin kısalığı ve iflas etme oranlarının yüksekliği de göz önünde tutulduğunda 4b’li sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4a’lı sigortalılarla eşitlenmesi hakkaniyetin gereği olacaktır.

POS KOMİSYON ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ.

Günümüz şartlarında son bir yıl içerisinde büfeci ve kuruyemişçi esnafımızın artan maliyetleri ve nakit sıkıntısından dolayı kullanımı her geçen gün artan kredi ile satış yapmaktadır. Birçok vatandaşın tercihi olan kredi kartlarının küçük esnafımızın her gün artan maliyetler ve piyasa koşulları karşısında mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermiştir. Bankaların pos cihazlarında %4 oranında yüksek komisyon kesintileri uygulaması, 45 gün sonra ödemenin alınması büfeci ve kuruyemişçi esnafımızın sattıkları ürünleri yerine koymadan büyük zorluk yaşatmaktadır. Artan maliyetlerin karşısında komisyon oranlarının düşürülmelidir.

8. MESLEKİ FAALİYET BEGELESİ MUTLAKA İSTENMELİ

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun, “Resmi ve özel kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 13’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasında; “Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri, esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatifleri ve bankalar oda üyeleri ile ilgili ruhsat, ihale ve kredi işlemlerinde üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.” hükmü bulunmaktadır. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Satış belgesi başvurusu” başlıklı 12’nci maddesinin (2) nci fıkrasında “Gerçek kişilerin perakende ve açık alkollü içki satış belgesi başvurularında başvuru formuna eklenecek belgeler” belirtilmiş, Kurum tarafından düzenlenen satış belgesi başvuruları için istenecek belgeler arasında mesleki faaliyet belgesine (Oda kayıt belgesi) yer verilmemiştir. 5362 sayılı Kanunun amir hükmü olarak, gerek iş ve işlemlerde uygulamada birliğin sağlanması gerekse ülkemize özgü en önemli sorunlardan biri olan kaçakçılık ve özellikle kayıt dışı çalışmanın önlenmesi bakımından, yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerince, satış belgesi alma/yenileme başvurusunda bulunan esnaflardan mesleki faaliyet belgesi istenilmesi hem yasal düzenlemeler bakımından zorunlu hem de açıklanan amaçlara ulaşmak açısından gereklidir. Konunun açıklanan durum çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi, Yönetmeliğin 12’nci maddesinin (2) inci fıkrasında sayılan belgelere, ilgili esnaf ve sanatkârlar odasınca düzenlenecek “Mesleki faaliyet belgesinin” eklenmelidir.

SİGARA SATIŞ KAR ORANLARI DÜZELTİLMELİ

Sigaranın perakende satış kar oranında yaşanan düşüşlerin önüne geçmek amacıyla, mevzuat değişikliği yapılarak, bu alanda faaliyet gösteren esnafımızın kar oranı hesabında asgari oran uygulamasına gidilmelidir” dedi.

İlgili Haberler

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (17.09.2024)

17 Eylül 2024 Salı günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. FATMA ÇELİKYALVAÇ / ÇAKIRÇAL KÖYÜYALVAÇ / ÇAKIRÇAL KÖY CAMİİYALVAÇ / ÇAKIRÇAL KÖY MEZARLIĞI17.09.2024 – Öğle Namazına Müteakiben…

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Isparta’da

Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat, çeşitli toplantı ve ziyaretlerde bulunmak üzere Isparta’ya geldi. Bakan Bolat, Isparta Valiliği’nde Vali Aydın Baruş ve Isparta protokolü tarafından karşılandı. İlk olarak Isparta…

Bir yanıt yazın

Güncel

Bakan Bolat: Bugün Hayatımın Mutlu Günlerinden Birini Geçirdim

  • Eylül 18, 2024
Bakan Bolat: Bugün Hayatımın Mutlu Günlerinden Birini Geçirdim

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (17.09.2024)

  • Eylül 18, 2024
Isparta’da Bugün Vefat Edenler (17.09.2024)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Isparta’da

  • Eylül 18, 2024
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Isparta’da

ITSO Yönetimi Bakan Bolat’ı Ağırladı

  • Eylül 18, 2024
ITSO Yönetimi Bakan Bolat’ı Ağırladı

Özel Okul Kantinlerinde İki Kat Zam

  • Eylül 18, 2024
Özel Okul Kantinlerinde İki Kat Zam

Selçuk Bayraktar’dan Başkan Başdeğirmen’e AKINCI maketi

  • Eylül 17, 2024
Selçuk Bayraktar’dan Başkan Başdeğirmen’e AKINCI maketi